#voorwerpvan2018

#voorwerpvan2018

Wat is het?

Een ansichtkaart van de bibliotheek in het Benedictijns klooster in Admont, Oostenrijk. Deze kloosterbibliotheek is de grootste van de wereld.

 

Hoe kom je eraan?

Op woensdag 8 augustus 2018 kocht ik de kaart in de museumshop in de kloosterkelder.

 

Waar herinnert het je aan?

Admont was de vijfde stop op mijn tour door Italië en Oostenrijk afgelopen zomer. Eigenlijk was mijn wens om naar deze bibliotheek te gaan de aanleiding om de reis te plannen. In lijstjes van mooiste bibliotheken van de wereld, staat die in Admont hoog.
Die woensdagochtend stond ik voor openingstijd voor de deuren van het klooster. Met bonkend hart. Zou het echt zo mooi zijn als de recenties op internet zeiden?
Om één minuut over tien liep ik met mijn entreekaartje in de hand de trappen op naar de bibliotheek.
‘U heeft geluk,’ zei de suppoost, ‘u bent de eerste. Dan heeft u de bibliotheek even helemaal voor u alleen.’ Ze opende de hoge deuren. Ik liep de bibliotheek in. Boekenkasten tot het plafond. Gevuld met boeken, veelal in witte banden. Plafondschilderingen in barokstijl. Blokpatroon op de vloer. Stilte. Op mijn tenen liep ik de ruimte door. Met ingehouden adem. Overweldigd door de eerbied en het respect voor boeken dat sprak uit de manier waarop al die duizenden exemplaren hier verzameld waren. Ze leken me te verwelkomen.

 

Waar is het nu?

De kaart staat op de plank achter mijn computer. Elke keer als ik opkijk, zie ik hem. De kaart herinnert me aan wat ik wil: boeken schrijven!

Wat is jouw #voorwerpvan2018? Beantwoord de vier bovenstaande vragen. Mail me de antwoorden met een foto van jouw #voorwerpvan2018.

 

Tip

Wil je met Kerst of Oud en Nieuw  ‘iets’ met je gasten doen? Vraag ze om hun #voorwerpvan2018 mee te nemen en stel bovenstaande vragen aan hen.

 

Variaties

In plaats van een voorwerp kun je ook het boek, de krantenkop, de foto of het gerecht van 2018 kiezen en daarover bovenstaande vragen stellen.